Billeder er en vigtig del af de fleste leksikonartikler og kan bl.a. tilføje informationer, som kun vanskeligt lader sig gengive på skrift, supplere beskrivelser i teksten og hjælpe med at forstå vanskelige emner.

Som fagansvarlig må du meget gerne selv bidrage med billeder; det kan være dine egne eller billeder, som er omfattet af fx en Creative Commons-licens.

Du kan også hente billeder fra andre artikler.

I følgende vejledning beskrives det, hvordan du lægger et billede på en artikel, og hvad du skal være særligt opmærksom på.

Topbillede

Eksempel på topbillede
Topbilledet på artiklen Danmarks sejr ved EM i fodbold for mænd 1992.
Eksempel på topbillede
Af .

I nogle artikler kan det være relevant med et topbillede. Som fagansvarlig kan du ikke selv lægge et topbillede på dine artikler, men du er meget velkommen til at sende forslag til din redaktør.

Formater og størrelser

Lex.dk-platformen accepterer flere forskellige, men langtfra alle filformater. Vælg derfor kun billeder i et af nedenstående filformater.

 • Fotos og lignende illustrationer (bitmaps): jpg eller png.
 • Grafik (vektor): svg.

Hvis dit billede ligger i et andet filformat, og du ikke ved, hvordan du skal konvertere det til et format, som kan bruges på lex.dk, så kontakt din redaktør.

Ud over at ligge i det rette filformat må billeder højst fylde 20 MB. Er billedet større, er det derfor nødvendigt at gøre det mindre ved enten at komprimere det hårdere eller gøre det fysisk mindre, dvs. ændre antallet af pixels, som billedet består af.

Hvis du gemmer billedet på din computer og derefter åbner det med programmet Paint 3D (Windows) og gemmer det igen, vil programmet komprimere billedets størrelse for dig.

Rettigheder

Inden du lægger et billede på en artikel, skal du sikre dig, at du har lov til at benytte billedet. Hvis billedet er dit eget, er det naturligvis ikke noget problem. For billeder, som du ikke selv ejer, bør du sikre dig, at billedet enten:

 • er omfattet af en Creative Commons-licens
 • er så gammelt, at rettighederne til det er bortfaldet.

Hvis du har fundet et billede, som du meget gerne vil have på din artikel, men som er beskyttet af ophavsretten, kan du skrive til din redaktør, som måske kan indhente en skriftlig tilladelse fra fotograf/institution. Billedtilladelser skal indhentes af Lex' redaktører og må ikke indhentes af fagansvarlige på vegne af Lex.

Sådan lægger du et billede på en artikel

Klik på ”Upload billede” i menuen øverst til venstre på den artikel, som du vil lægge et billede på. Husk, at du skal være logget ind.

Vælg billede

Klik på ”VÆLG FIL” og find det ønskede billede i den mappe, hvor du har det liggende på din computer. Klik på billedet og derefter på ”Åbn”.

Når du har valgt billedet, vises filnavnet neden under knappen ”Vælg fil”.

Under ”Vælg type:” skal markeringen stå i ”Billede”.

Klik på ”NÆSTE”.

Vælg billede
Vælg billede
Af .

Ophavsret

Her skal du tage stilling til, hvilken ophavsret der knytter sig til det billede, som du vil lægge på artiklen.

Ophavsret
Ophavsret
Af .

Dit eget billede

Hvis billedet er dit eget, så sæt markeringen ved ”Jeg har taget billedet selv” og klik på ”NÆSTE”.

Dit navn og et link til din profil lægges automatisk på billedets byline. Tilføj selv en kort beskrivende titel til billedet. Klik på ”NÆSTE”.

Nu får du muligheden for at vælge den ophavsret, som du vil lægge på dit billede. Du får i første omgang tre muligheder, men ønsker du en anden, kan du ændre ophavsretten, efter billedet er lagt på artiklen. Hvilke rettigheder, som licenserne dækker, er forklaret ud for hver licens.

 1. CC-BY-SA 3.0: Alle kan dele og bruge billedet uden at spørge om lov, så længe du bliver krediteret som fotograf.
 2. CC-BY-NC-SA 3.0: Alle kan dele og bruge billedet til ikke-kommercielle formål uden at spørge om lov, så længe du bliver krediteret som fotograf.
 3. Gengivet med tilladelse: Kun Lex har tilladelse til at bruge billedet. Alle andre skal kontakte dig for tilladelse.

Klik derefter på ”NÆSTE”.

En andens billede

Hvis billedet IKKE er dit eget, skal du sætte markeringen ved ”Dette er ikke mit billede, men:”. Vælg derefter den ophavsret, som knytter sig til billedet:

 • Jeg har kontaktet fotografen og fået skriftlig tilladelse. Hvis du fx har fået lov af en fotograf, som du kender, eller hvis billedet er købt af et billedbureau. Bemærk: Den skriftlige tilladelse skal videregives til Lex, som arkiverer den!
 • Billedet har en af disse licenser: Hvis billedet fx har en Creative Commons-licens. Vælg den rigtige licens i dropdown-menuen. Brug altid den Creative Commons-licens som billedet er lagt op under. Der er mange forskellige og det er vigtigt at vælge rigtigt, fx er "CC-BY-NC-2.0" ikke det samme som "CC-BY-ND-2.0. (Se billedet "licenser")
 • Billedet har en anden fri licens. Hvis ikke licensen findes i ovenstående dropdown-menu. Her skal du skrive navnet på licensen og indsætte et link til den officielle definition af licensen.
 • Billedet er så gammelt, at det er undtaget den sædvanlige ophavsret. Den benyttes både til billeder, som er så gamle, at ophavsretten er udløbet, og til billeder, som fotografen eller grafikeren har lagt ud som Public Domain (fx CC0).
 • Jeg fandt billedet på nettet, og jeg kender ikke til dets ophavsret. I så fald må billedet ikke benyttes!

Når den rigtige ophavsret er valgt, klikker man videre på ”NÆSTE”.

Licenser
Licenser
Af .

Ophavsperson

Her skal du tilføje informationer om fotografen og billedets herkomst. Du sætter et link (URL) ind fra den side, hvor du har fundet billedet og skriver navnet på fotografen. Du kan også sætte et link ind til fotografens webside, hvis sådan en findes.

Dernæst skal du tilføje institution, hvis institutionen, hvor billedet kommer fra, kræver det. Det gælder fx de fleste museer og alle billedbureauer.

Billeddelingssites som Wikimedia Commons og flickr kræver dog ikke kreditering.

Lav desuden en kort beskrivende titel til billedet. Det kan være et enkelt ord eller en kort sætning, der beskriver, hvad billedet forestiller. Dette er vigtigt, da denne titel laver en genvej til den side, hvor du har fundet billedet.

Du får mulighed for at lave en uddybende billedtekst i næste trin.

Ophavsperson
Ophavsperson
Af .

Sidste trin

Billedtekst

Som det sidste laver du en billedtekst til dit billede. Det skal fremgå af billedteksten, hvad billedet forestiller, og ofte bør det også fremgå, hvorfor billedet er relevant at bringe i netop den pågældende artikel. Billedtekster er vigtige, da de er noget af det, der oftest bliver læst, og af nogle er billedteksterne det eneste, der bliver læst. Det er derfor en god idé at genbruge navne eller opslagsord i billedteksten.

Til slut i billedteksten angiver du, hvornår billedet er taget, hvis dette vides. Dette er vigtigt på især portrætter.

Tekstalternativ til billede

Udover billedteksten udfyldes feltet “Tekstalternativ til billede”. I dette felt skal du beskrive, hvad der ses på billedet, fx “fem køer på en mark i solskin” eller “et slot, der står på på en klippe ved kysten med vandet til venstre. Der er mørke skyer på himlen”. Denne tekst er til personer, der bruger skærmlæsning, fx blinde og ordblinde.

Tekstalternativ til billede
Tekstalternativ til billede
Af .

Knyt til overskrift

Knyt til overskrift
Knyt til overskrift
Af .

Derefter kan du vælge, om billedet skal knyttes til en bestemt overskrift i artiklen, eller om det skal ligge øverst eller nederst. Dette gøres under “Knyt til overskrift”. Desuden bør du tjekke artiklen efter på en mobil, da billederne placerer sig anderledes på mobilens visning ift. på en computerskærm. Hvis der er mange billeder i en artikel, og de ikke knyttes til bestemte overskrifter, vil de blive vist samlet efter hinanden i løbet af teksten og ikke i marginen ved det tekstafsnit, hvor de ligger på computervisningen. Knyt derfor gerne 1-2 billeder pr. overskrift.

Placering

Placering
Placering
Af .

“Placering” angiver, om billedet kommer til at ligge i artiklens højre margin, eller om det skal placeres inde i brødteksten. NB: Dette gælder kun for computervisning. På mobil ligger billeder altid i løbet af teksten.

 • Marg: Standard. Dette er vores standardindstilling. Billedet ligger i højre margin.
 • Marg: Lille. Billedet ligger også i højre margin, men er mindre end “Standard”.
 • I tekst: Stor. Billedet ligger inde i brødteksten og går til tekstmargin
 • I tekst: Ekstra stor. Billedet ligger inde i brødteksten og går ud til sidemargin
 • Galleri. Her kan du samle flere billeder i et galleri

Du kan prøve dig frem. Placeringen kan altid ændres igen, jf. artiklen “Du vil redigere et billede, der allerede ligger i en artikel”.

Denne vejledning er en del af Forfattervejledningen.