Artiklerne i Den Store Danske skal være analytiske og ikke bare en opsummering af fakta. Du skal skrive en syntese af netop den information, du finder relevant, og du skal formidle det væsentlige om det emne, du skriver om.

Folk slår ikke op i leksikonet for at læse alt om en person eller et fænomen. De vil vide, hvorfor nogen eller noget er vigtigt eller kendt. Det er dit job at opsummere dette på en klar og læsevenlig måde.

Skriver du fx om et politisk fænomen eller begreb, kan du ikke nøjes med at genfortælle, hvem der har brugt begrebet, og hvad de faktisk sagde; du skal anlægge et bredere perspektiv, fremhæve den betydning, begrebet har haft, og forklare, hvorfor brugen af begrebet har været væsentligt i de sammenhænge, du beskriver.

I en artikel om en idrætsudøver skal du medtage hendes vigtigste meritter, men du skal også skrive noget generelt om hendes nationale og/eller internationale position, de særlige kendetegn ved hendes spillestil, hendes styrker og de idrætshistoriske sammenhænge, hun indgår i.

Eksempler

  • Skriv ikke: Søren Lerby, f. 1958, dansk fodboldspiller; Professionel i AFC Ajax Amsterdam, FC Bayern München, AS Monaco og PSV Eindhoven. Han spillede 67 landskampe og scorede ti mål. Træner for FC Bayern München 1991-92.

  • Skriv hellere: Søren Lerby er en dansk tidligere fodboldspiller; Han var en god igangsætter på den defensive midtbane med godt overblik og stor arbejdsiver. Søren Lerby var professionel i AFC Ajax Amsterdam, FC Bayern München, AS Monaco og PSV Eindhoven. Han spillede 67 landskampe for Danmark og scorede ti mål. Efter at have afsluttet sin egen karriere var Søren Lerby bl.a. træner for FC Bayern München en kort overgang 1991-92.

Denne artikel er en del af forfattervejledningen.