Alle artikler i Den Store Danske skal struktureres som en omvendt pyramide. Det vigtigste skal stå først. Du begynder med det væsentlige, og gemmer detaljerne til sidst.

En leksikonartikel har ofte flere målgrupper. Derfor er det vigtigt, at vi tager hensyn til de yngste og de svageste læsere uden at forenkle så meget, at den faglige substans forsvinder for de mere modne læsere. Vi arbejder derfor med et princip om dalende vigtighed og stigende sværhedsgrad. Manchetten, der indleder artiklen, skal være forståelig for alle læsere i alle aldersgrupper, mens mere kompliceret stof kommer længere nede i teksten.

Det vigtigste først

Her får du en opskrift på hvordan rækkefølgen i næsten alle leksikonets artikler skal være. Vi følger princippet om dalende vigtighed og stigende sværhedsgrad. Jo mere kompliceret og smalt, jo længere nede i artiklen står det.

  1. Første sætning er en syntese af hele artiklen.
  2. Manchetten giver hovedpunkterne i artiklen.
  3. De næste afsnit giver uddybende og mere kompleks information.
  4. Sidste afsnit giver dig tips om litteratur til videre læsning.

Kronologisk struktur

Nogle artikler såsom lange biografier og historiske artikler skal være kronologisk struktureret. Men ingen artikler skal være 100 % kronologisk struktureret.

I alle artikler skal den første sætning og manchetten give dig syntesen og hovedpunkterne. Efter manchetten kan den kronologiske fremstilling så begynde.

Denne artikel er en del af forfattervejledningen.