Billedrettigheder

Artikelstart

Ophavsret og rettigheder i øvrigt for billeder publiceret på Den Store Danske skal være afklaret før brug.

Du kan afklare ophavsretten på to måder:

  1. Brug billeder, der er publiceret under en licens, der gør det lovligt at bruge billedet uden at spørge fotografen eller rettighedshaver. Se hvordan du kan finde billeder, der kan bruges frit.
  2. Brug dine egne billeder

Billeder, der kræver tilladelse fra en rettighedshaver

Redaktionen kan vælge at indhente tilladelse fra en rettighedshaver, hvis særlige forhold taler for det. Så spørg din redaktør, hvis alle andre muligheder er udtømt.

Alle billeder, der er uploadet uden tilladelse, vil blive slettet.

Hvornår behøver du ikke at få tilladelse

Mange organisationer og institutioner lægger billeder ud til fri brug for medierne som fx billeder af ledere og produkter. Du finder typisk billederne under "Om", "Presse", "Pressefoto eller lignende. Sådanne billeder kan du bruge frit. Angiv webadresssen (urlen) i feltet "Billedet er hentet fra" som dokumentation.

De fleste forlag godtager brug af forfatterportrætter og bogforsider i promovering af deres bøger.

Forlagene betragter forfatterbiografier i Den Store Danske som promovering, og det er derfor ikke nødvendigt at indhente tilladelse for brug af sådanne.

Er du usikker på billedrettighederne, så spørg din redaktør. Det er bedre at bede redaktøren om hjælp end at lægge et billede på, hvor rettighederne ikke er afklaret, eller hvor der kan opstå tvister om rettighederne.

Læs mere om billeder

Denne artikel er en del af forfattervejledningen.