Billedrettigheder

Ophavsret og rettigheder i øvrigt for billeder publiceret på Den Store Danske skal være afklaret før brug.

Du kan afklare ophavsretten på tre måder:

  1. Brug billeder, der er publiceret under en licens, der gør det lovligt at bruge billedet uden at spørge fotografen eller rettighedshaver. Se hvordan du kan finde billeder, der kan bruges frit.
  2. Brug dine egne billeder
  3. Få tilladelse fra fotograf/rettighedshaver til at bruge billedet i leksikonet. Se nedenfor.

Redaktionen anbefaler, at man bruger billeder med fri licens eller, at man bruger sine egne billeder.

Hvad indebærer det at få tilladelse 

For at et billede skal kunne publiceres med mærkaten "Gengivet med tilladelse", skal du have kontaktet fotografen direkte og fået en skriftlig bekræftelse på, at det er ok, at Den Store Danske bruger billedet som illustration.

Man skal kunne fremvise dokumentation for tilladelsen, hvis der senere skulle opstå problemer. Hvis fotografen ikke vil give tilladelse, må du finde et andet billede.

Alle køb af billeder skal aftales med redaktionen på forhånd. Alle billeder, der er uploadet uden tilladelse, vil blive slettet.

Hvornår behøver du ikke at få tilladelse

Mange organisationer og institutioner lægger billeder ud til fri brug for medierne som fx billeder af ledere og produkter. Du finder typisk billederne under "Om", "Presse", "Pressefoto eller lignende. Sådanne billeder kan du bruge frit. Angiv webadresssen (urlen) i feltet "Billedet er hentet fra" som dokumentation.

De fleste forlag godtager brug af forfatterportrætter og bogforsider i promovering af deres bøger.

Forlagene betragter forfatterbiografier i Den Store Danske som promovering, og det er derfor ikke nødvendigt at indhente tilladelse for brug af sådanne.

Er du usikker på billedrettighederne, så spørg din redaktør. Det er bedre at bede redaktøren om hjælp end at lægge et billede på, hvor rettighederne ikke er afklaret eller, hvor der kan opstå tvister om rettighederne.

Læs mere om billeder

Denne artikel er en del af forfattervejledningen.