Ophavsret og rettigheder i øvrigt for billeder publiceret på Den Store Danske skal være afklaret før brug.

Du kan afklare ophavsretten på tre måder:

  1. Brug billeder, hvor det er 70 år siden, at fotografen eller kunstneren døde.
  2. Brug billeder, der er publiceret under en licens, der gør det lovligt at bruge billedet uden at spørge fotografen eller rettighedshaver. Se hvordan du kan finde billeder, der kan bruges frit.
  3. Brug dine egne billeder.

Billeder, der kræver tilladelse fra en rettighedshaver

Redaktionen kan vælge at indhente tilladelse fra en rettighedshaver, hvis særlige forhold taler for det.

Lex.dk har indgået en aftale med Ritzau Scanpix, der gør det muligt at bruge billeder fra deres store arkiv til en fordelagtig pris. Så hvis andre muligheder er udtømt, kan billeder fra Ritzau Scanpix være en mulighed. Spørg din redaktør.

Alle billeder, der er uploadet uden tilladelse, vil blive slettet.

Hvornår behøver du ikke at få tilladelse

Der er flere muligheder for at bruge billeder uden at indhente tilladelse:

70-års regel

Ophavsretten for kunstværker og fotografiske værker er 70 år. Det vil sige, at hvis det er 70 år siden, at kunstneren eller fotografen døde, så er ophavsretten fri.

Kendes årstallet for kunstnerens/fotografens død ikke, eller vides det ikke, hvem der har fremstillet et værk/fotografi, så er en god tommelfingerregel at regne med 140 år. Det vil sige, at et fotografi fra fx 1905, hvor fotografen er ukendt, er fri af ophavsret i 2045.

Pressebilleder

Mange organisationer og institutioner lægger billeder ud til fri brug for medierne som fx billeder af ledere og produkter. Du finder typisk billederne under "Om", "Presse", "Pressefoto eller lignende. Sådanne billeder kan du bruge frit. Angiv webadresssen (urlen) i feltet "Billedet er hentet fra" som dokumentation.

Er du usikker på billedrettighederne, så spørg din redaktør. Det er bedre at bede redaktøren om hjælp end at lægge et billede på, hvor rettighederne ikke er afklaret, eller hvor der kan opstå tvister om rettighederne.

Public Domain

På nettet findes tusindvis af billeder, der er såkaldt public domain, dvs. at de kan bruges frit, uden at der skal indhentes tilladelse. Læs mere om public domain og frie licenser.

Egne billeder

Du kan også bruge egne billeder som illustration. Læs mere om brugen af egne billeder.

Byline/kreditering

Alle billeder på lex.dk skal have en byline, dvs. en angivelse af ophavspersonen til værket/fotografiet samt en angivelse af, hvor værket/fotografiet befinder sig. Hvis ophavsperson til værket ikke kendes, skrive "ukendt". Eksempler på bylines:

  • Julie Laurberg/Det Kgl. Bibliotek
  • C.W. Eckersberg/Statens Museum for Kunst
  • Ukendt/Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Læs mere om billeder

Denne artikel er en del af forfattervejledningen.