Find billeder til fri brug

Billeder og figurer er en vigtig del af leksikonet og bør tænkes ind i alle artikler. Du kan bruge dine egne billeder eller finde billeder med fri licens som beskrevet i denne artikel.

Billedet skal være en velegnet illustration af opslagsordet, og rettighederne for brug af billedet skal være afklaret, før det lægges på.

Alle registrerede bidragsydere kan foreslå billeder til artikler. De fagansvarlige kan selv publicere billeder inden for deres eget fagområde.

Public domain, «til fri brug»

Alle billeder er som udgangspunkt underlagt ophavsret, men billeder kan af forskellige grunde være undtaget. Disse kaldes med en engelsk term "public domain". På dansk vil man sige, at de er til fri brug.

Vi krediterer fotografen, når denne er kendt, ved at nævne vedkommende i billedoplysninger ved upload og i billedteksten.

Licenser for fri brug

Billeder, der ellers er underlagt almindelig ophavsret, kan være publiceret med en licens, der gør, at man frit kan anvende billedet uden tilladelse fra rettighedshaver/fotograf.

De mest brugte licenser af denne type er Creative Commons-licenserne. Alle billeder med en CC-licens kan frit bruges i Den Store Danskes artikler.

Tips til at finde billeder med fri licens

Hvis man bare søger på billeder i Google, finder man typisk billeder med begrænset licens, og det kan være vanskeligt at finde betingelserne for brug af billederne.

Derfor har vi herunder listet en række websites, databaser m.m. på nettet, hvor man kan finde billeder med fri licens.

Flickr Commons

Flickr Commons er en stor database med med billeder fra både enkeltbrugere og fra en række institutioner. Se for eksempel Flickr-sidene fra Rigsarkivet og FN.

Mange af billederne kan bruges frit. Under "Avanceret søgning" kan du søge efter billeder med Creative Commons-licenser.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons er Wikipedia Foundations database med mediefiler. Her ligger både billeder, der bliver brugt i Wikipedias artikler, og andre billeder, der ikke nødvendigvis bliver brugt på Wikipedia. De kan alle bruges frit.

Digitalt Museum (findes kun på engelsk, norsk og svensk, kan man bruge det i Danmark?)

Digitalt Museum er en fælles side fra norske museer med tilgængeligt digitalt indhold. Siden indeholder blandt andet de fleste af de digitaliserede billeder til Dextra Photo (skal erstattes med et dansk eksempel, hvis det findes).

Mange af billederne i Digitalt Museum kan bruges frit, men du må tjekke den information, der står under "Licens". Hvis der står Creative Commons eller NLOD (Norsk licens for offentlige data), kan du bruge billedet.

Pixabay

Pixabay er en billedtjeneste, hvor brugere deler deres egne billeder med andre og samtidigt frasiger sig ophavsretten. Alle billederne på Pixabay kan bruges frit (billederne er frigivet under CCO-licens).

Pexels

Pexels er en samling af udvalgte billeder med CCO-licens. Alle billederne på Pexels kan bruges frit.

Library of Congress

Library of Congress har en imponerende samling billeder, som er tilgængelige som "public domain". En del af billederne er også tilgængelige via Flickr og Wikimedia Commons, men meget af indholdet findes kun på Library of Congress' egne sider. Du kan bruge de fleste billeder du finder på Library of Congress, men tjek information om licens.

Google billedsøgning efter frie licenser

Man kan bruge billedsøgning i Google til at finde billeder med fordelagtige licenser. Da vil søgeresultaterne ofte være fra Flickr, Wikimedia og Pixabay, men der kan også være andre kilder.

Dobbelttjek informationer om licenser, før du bruger billeder fundet via billedsøgning på Google.

Creative Commons search

Creative Commons har en side, hvor man kan vælge mellem forskellige søgemaskiner eller databaser for at finde CC-indhold på nettet.

Diverse billedsamlinger

Læs mere om billeder

Denne artikel er en del af forfattervejledningen .